Geoff Anderson – Urus

Nu när vintern varit framme i olika skepnader och fisket legat på is, bokstavligt talat har det gjort det inget fiske alls är gjort sedan Oktober, så har jag testat mina ”nya” fiskebrallor som köptes in förra året. Geoff Anderson blev till slut valet efter lång research och provande, en väldigt bekväm och smidig byxa som var svårslagen i just komfort under alla tester. Att den var hyfsad i utseende gjorde inte det heller något, fanns ju exemplar jag provade som skrämt firrarna innan jag ens kommit i båten !
Under sommar och höstfisket var dessa på i stort sett ur och skur, varmt som kallt bara för att kunna testa av alla olika slags utvärderingar man kan tänkas komma på. Många gånger var det overkill men vad gör man inte för att stilla nyfikenheten….
Vattentätheten klarade de väldigt bra, körde ett par rejäla pass i regn och ett framför allt med vattnet ösandes ner i 3,5-4 timmar där jag satt och stod om vart annat. Byxorna blev tunga men jag blev inte blöt. Hade dem under klarblå himmel i Augusti och September vilket var varmt men inte så varmt att jag fix panik, ibland kan man ju t.o.m få panik i jeans men den känslan infann säg aldrig.
Blåst och småregn i rejäl vind är också provat 1 gång på sjön och ett par gånger på land nu i vinter. Kylan är verkligen inga problem i dessa byxor, på sjön är det en fröjd i vinden, smidigheten och tyngden i tyget gör att det inte fladdrar nämnvärt samtidigt som de inte är otympliga. I minusgrader är dessa helt kanon, körde med ett par långkalsonger i ca -20 och skottade snö och promenerade utan att bli för varm eller tvärt om nedkyld.

Att dessa byxor klara alla sorters väder samtidigt som de är smidiga precis som det krävs i båt då det är ont om ytor eller vid vandring kring älvar m.m. vad nu som kan kommas på tal i fiskets alla former, det är det inget snack om. KLART GODKÄNNT !

Att man tänkt till i design är också uppenbart, banden för att justera längst ner på benen är väldigt bra, nu i snötider ovärdeligt. Bälte och hängslen var i somras också väldigt skönt , släppa på hängslena och bara köra bälte t.ex. Fickor som är vadderade, små clips för att saker som man inte vill tappa, knapparna i midjan i bra kvalite är saker som man tänker på när man ser och provar dem.
Finns en sak som jag har tänkt på som inte varit helt bra men som varit lätt åtgärdat när det väl hänt, vid heldagarsfiske så får man en känsla av att byxorna är tunga över axlarna och hängslefunktionen. Jag har då bara släppt på hängslena och enbart använt bältet, det är i dag det enda jag kan komma att tänka på när det gäller mindre bra saker med byxorna.

Det skall här nämnas att under testet som pågått har jag samtidigt haft ett par Musto gjorda för segling. Kostar mer än dubbelt upp, kom över dem för noll och inget där av att det var roligt i just testsyfte att ha som referens. Mycket trevliga byxor men inte alls samma komfort/smidighet eller möjlighet att klara temperaturer som Geoffs byxor. Går bort i alla lägen förutom högsommar, då kan de konkurrera i jämförelse.

För den som funderar på brallor, ge Geoff Anderson en rejäl funderare för det är de värda. För mig är dessa numera ett självklart val.

Våren är snart hhhääääärrrrr………….Skitfiske !!

 

Båtmässan i Göteborg nästa

Delar av Team PILF åker ner till båtmässan i Göteborg nu i februari. Ny båt står på schemat och en massa annat roligt att kika på naturligtvis.  Jag personligen skall inte byta båt men det kommer klia i fingrarna, finns det något roligare än att strosa runt en mässa med det absolut det roligaste man vet !?
Har planerat att leta tips och trix för förfriskningar på min egen båt. Är väldigt nöjd med min Askeladden i övrigt som båt och med sjösäkerheten. Men tips kan man aldrig få nog av känns det som och det är riktigt kul att ha lite projekt som man skall ta tag i och planera. En sak som skall installeras i år är hydralstyrning, det är helt outstanding och möjligheterna med det är värt var enda krona, Autopilot t.ex…..!
Kommer bli skönt att slippa hålla en kroppsdel på ratten i alla fall när det är klart, alltså gösses vilket bök det är i bland när pikarna står på kö 🙂
Dessutom att bara slippa glappet som ALLTID finns i en vajerstyrning, oavsett om man är pedant och justerar hela tiden gör en tokig för mindre. På min tidigare båt ”den stora” som var strax över 6 meter DayCruiser hade jag detta och det går inte att jämför med vajerstyrning. Dock är det även så att det kostar lite med hydralstyrning och småbåtar vid enklare användande behöver inte enligt mig kanske så pass påkostad styrning men vid fiske och trolling är det helt enkelt så stor fördel att nu skall här installeras 🙂 Skall se om jag kan komma över något trevligt i styrningsväg där nere.

Någon som har erfarenhet om Bay/Seastar styrningar ? Snälla gör ett inlägg och ge mig +/- i så fall….. är ovärdeligt med praktiska tips !

Undrar om det kan bli ett köp av båt också under mässan för en av oss i Team PILF !? Vore fantastiskt kul, jag blir som ett barn när det vankas båtköp, tänk sen premiärturen då !? 🙂 Aluminium är det som gäller i alla fall i detta läge och funderingarna på bestyckning är oändliga tror jag. Men det är väl så det skall vara ! 🙂

Ja nya möjligheter och ny dag……. Chip och hajk gott folk !

 

Resa 1 planerad

Då var vi framme igen vid en av säsongernas höjdpunkter, de årliga resorna. Att detta kan vara så roligt, man blir som barn på nytt varje gång ! VARJE GÅNG !!!!!
Vi, Team PILF har nu suttit och lagt upp lite riktlinjer för våra resor året 2013. Vårresan går åter igen mot de värmländska skogarna, vi har fruktansvärt svårt att slita oss 🙂
Förra året var ju både vår (Foxen) som höst (Glafsfjorden) där uppe och nu blir det definitivt vår också. Allt är bokat och klart så nu börjar de fantastiska förberedelserna igen ! Testa, köpa, fundera, planera, detaljer ja alla små saker blir stora och helt grymt efterlängtat…..

4 personer är vi i Team PILF och alla fyra har nu börjat sätta sina planer inför vårresan.

MB är ju fjolårets pokalhållare med fantastiska 15,3 kg´s monstergädda som verkar vara den största som tagits i sjön. Den fisken lever i alla fall jag på ännu, vilken fröjd att få vara med att hålla och släppa tillbaka den 🙂 Men nu är det slut på pokalandet MB, den skall tillbaka till junioren igen….

BARA 117 dagar kvar !

Gissa om vi längtar….

20130117-225722.jpg

Allt jag vill nu är att……….

FISKA !

Kan man tänka sig att vädret sätter sådan sprätt på vårkänslorna. Här i våra trakter har det verkligen varit vårkänslor i flera dagar. Vattnet är nästan isfritt och det kvittrar i träden mest hela tiden. Magkänslan är dock helt kluven och man kan inte annat än bli lite orolig. Början på Januari och det ser ut som det gör….
Dock så skakar ju fisketarmen igång värre än en kompressor matad V8 !
Grabbarna i teamet börjar prata en efter annan om att båtarna skall fram m.m….. här sitter jag med en oförsäkrad båt som får stå kvar i ladan (oförsäkrad för att vistas i vattnet).

En sak som jag mer eller mindre har förstått under vintern, konstigt att man inte tänkt i just dessa banor under sommarfisket förut, nå ja, är ju att dessa MONSTER till fiskar som kommer upp i sjö efter sjö vid isfisket måste ha sin förklaring. Först och främst så har ju betet sin naturliga förklaring. Levande agn (mört) är ju helt oslagbart naturligtvis. Den som säger annat är ju snett ute, vi gör ju dock vårt bästa för att komma så nära vi kan med snygga wobbler/gummisaker.
Sen kommer det då till sättet de fångas på, ut med så många spön de har tillgång till vilket oftast hamnar mellan 2-6 spö per person. Ganska likt en båt fiskare/trollare som jag är. Sen kryper de undan och inväntar hugg. Nu när man ser resultatet och sen översätter det till trolling och det fiske som jag/Team PILF bedriver så känner jag personligen att jag är på rätt spår. Eller ??

Trolla med paravan är väl i stort sett det närmaste man kan komma isfisket med tanke på att man fiskar på ytor där ingen båt puttrat över. Precis som isfiskarna kryper undan och inväntar fisken. Närmare än så kommer man inte det ostörda på trolling, sen kan man ju diskutera detaljer till dödagar men visst känns det rätt att sikta på paravanfiske om man skall maximera likheterna.
Sen en aspekt till att ta med i detta är ju att just vårat fiske i Team PILF är ju inte att dundra över frivatten eller så utan leta djupkanter, snika grund m.m…. vilket då ställer krav på att båten och utrustningen skall vara smidig. Det är man inte med pulkor som kanske hade löst problemet med att presentera betet på ostört vatten. Svänger djupkanten 90 grader så vill jag också göra det ! Med 6 paravaner ute så är man inte heller smidig, dock smidigare än med pulkor men inte tillräckligt.

Hur kommer man då till det ultimata ? det gör man nog inte men så länge man lever så lär man. Att använda en paravan som minipulka med 2 spön på tror jag kommer bli fantastisk bra. Hittills har ju ett spö (med minipulka) verkligen funkat riktigt bra. Nu återstår det att prova med 2 och se resultat.

Men som sagt att jag har tänkte rätt och försöker hitta en ultimat fiskemetod för att få ut mesta möjliga av drillning och presentera betet så man maximerar chanserna att få stort är ganska glasklar för mig.

Tror ni jag har rätt ? Tycker ni annorlunda ?

Go ahead, ge mig en tanknöt vet ja 🙂