Krönika från Norra Vättern

Årets vårresa gick till norra Vättern närmare bestämt vattnen utanför Olshammar som enligt ryktet bland gäddfiskare skall kunna levererar feta madamer under vårfisket.

Resan till vättern bestämdes tidigt då vättern för det mesta varit med i diskussionen om lämpligt resmål och nu så skulle det bli av och efter ett tips så bokades storstugan hos MJ Fiske och det var något vi inte behövde ångra.

Stugan hade allt man kunde önska förutom att läget nere vid bryggorna var toppen så var själva stugan kanon med åtta bäddar med bra sängar och Magnus som vi hyrde utav var lättsam och trevlig att ha att göra med.

Inför denna resa så hade tjötet innan varit ganska ljummet men det tog fart dagarna innan när vi hade haft vårt sista planeringsmöte och inte blev det mindre av att det gick rykten om en 18 kilos gädda tagits i vattnen där våra båtar låg vilket vi senare fick konfirmerat på Fish-ecos sida på FB.

Vi var inte ensamma på fiske campen utan det fanns fler pikers som hade samma plan som vi och gäddor hade det fångats men inte många men de man lyckats få upp hade varit i storleken 9 till 11kg vilket trots allt lät förhoppningsfullt.

Det var fem stycken spända gäddfiskare som gick och lade sig den torsdagskvällen efter att ha fixat med allt praktiskt med båtar, fiskekort och tjötat lite med Magnus en utav ägarna till campen.

Det var tre båtar som lämnade bryggorna samtidigt från bryggorna vid Aspa bruk strax efter sju på fredagsmorgonen med kurs ut mot det stora vattnet och de stora gäddorna men efter ett par timmar så besannades Patriks som vi andra tyckte negativa föraning om fisket det var inte bara trögt det skulle visa sig vara jä%¤#gt trögt…

Efter en trevlig lunch med lite gött tjöt och lite go mat i magen så klev vi ner i våra fiskemaskiner och åkte ut till de ställen som vi trodde skulle ge oss vinnarfisken.

Första fiskedagens största och enda fisk var en gädda på 3.7 kg som jag fick på en Asskicker i favoritfärgen firetiger och det här skulle länge alltför länge vara resan största gädda.

Jag och brorsan vi gjorde som de andra och testade precis allt, trolling, trolling och när det inte fungerade så körde vi trolling och vårt varierade fiske skulle på lördagen ge resultat i en tjock madam på 7.6kg som högg på en Alien eel skrikigt ambulance färgad.

Detta trodde jag själv skulle kunna vara en vinnarfisk om inte annat så var det en anständig PILF så den inteckningen skulle inte göra bort sig bland dom andra men ropa hej det kunde jag inte göra vis av historiken att jag är den ständiga tvåan och det har jag lyckats med två gånger med gäddor på över 8kg tom och känslan jag har när jag skriver detta är att jag blivit två på ALLA resor (och jag är inte bitter ;).

Lördag dagkväll och bara en gädda har fångats under dagen så skulle vi ändå in och göra Askersund och det var snart gjort då pizzeriorna stod på rad för att stänga igen precis framför näsan på oss redan klockan nio på kvällen! Vi hittade en som hade öppet till klockan tio så på en halvtimme så fick vi beställt pizza och något att dricka och kolla in det sista på fotbollsmatchen mellan Real Madrid och Malaga och så självklart prata om det minsta sagt dåliga fisket…

Som ni redan förstått så har antalet spöböj pga av gädda inte rosat resan och på söndagen resans sista dag så var det nog inte många som trodde att det skulle bli annorlunda än de föregående dagarna.

Jag själv så trodde allt innan att fisket skulle vara trögt men hade ändå räknat med två gäddor per fiskare och dag…

Sista dagen och vi visste redan då att båt Paprika och Fransson skulle avvika redan vid lunch och det skulle bara vara båt Norrman och MBs av CWC teamet pimpade Marcraft kvar på vättern och göra upp om The Precious.

Vi hade bestämt oss för att åka norrut både för att vi fått en gädda där och aktiviteten på lodet har varit högre vid de norra delarna av Duvfjärden så strategin var klar där det finns betesfisk där finns det gädda trodde vi.

Båt Paprika och Fransson stannade kvar i de södra delarna av vårt fiskekortsområde som täckte in båda dom fiskevårdsområden som det gick att lösa fiskekort på och om det var detta som gjorde att de fick lämna tävlingen utan att ha fått en enda gädda det tror inte jag då det bara var MB som fångade något denna sista dag.

MB åkte med oss till de norra delarna av Duvfjärden men tog snart sikte på de t fria vattnet ute på stor Vättern då snacket bland gäddfiskarna på Campen gjorde gällande att där finns det gädda och den hugger men den är utlekt men vad gör det sa vi och tog följe.

Det dröjde inte länge förrän MB hörde av sig och sa att han hade en tjockis i håven som bara väntade på att vägas. Jag såg nu mina möjligheter att ta en inteckning i vårt vandringspris försvinna då historien brukar upprepas och jag brukar sluta som den ständiga tvåan ofta efter just MB som man aldrig kan räkna bort.

Vi låg och trollade inte långt ifrån MB och hans nya fiskemaskin som vi gled upp jämsides med precis när gäddan lyftes upp ur håven och mycket riktigt den så farligt fet ut.

När gäddan vägts och vikten på vågsäcken dragits bort så kunde vi alla konstatera att min gädda fortfarande var i ledning då vikten på MBs gris stannade på 7kg jämnt.

Jag måste självklart vara nöjd med resan då jag tog min andra inteckning i vandringspriset och det är delvis syftet med resan att kora en vinnare. Tyvärr för egen del så verkar som om resor med dåligt fiske är min enda chans att vinna då den enda resan som vi fångat mindre fisk än denna var resan till Ränken där vi fick endast en gädda som jag fångade på en trollad död sill i en sjö som verkligen led av det komafisket som kan bli konsekvensen av en gäddlek.

Bortsett det riktigt dåliga fisket så var allt annat riktigt bra och vattnen utanför Aspa bruk var fantastiskt fina och arrangemangen med stugor och bryggor det bästa som vi varit med om hittills.

Jag kan mycket väl tänka mig att återvända hit och fisket kan omöjligt bli sämre än det vara denna gång så varför inte ge Norra Vättern en chans att revanschera sig.

Detta är vår andra resa på raken som inte har varit speciellt lyckad och den får vi låta sjunka in en vecka eller två men sen så är det dags att börja snacka Höstresan 2015 😉

 

Frank Norrman

Team PILF goes VÄTTERN !!

Idag gnuggas det på i vår näst största sjö, Vättern !
5 av 6 medlemmar tuggar på efter de riktigt stora damerna…. Väderleksrapporterna säger hagel och lite smått olika förhållanden 🙂

Igår vid 15:30 rullade ekipagen uppöver, 3 båtar och 5 personer. 2 genomarbetade båtar i form av Frasse/Paprika & brotherhood of Norrman. Magnus är för denna resa själv ute i sin båt då skrivande herre sitter på hemmaplan och siktar vidare på höstresan istället.

Magnus har för resan ny båt, en Marcraft 496 Lake hunter.
Marcraft-496-Lake-Hunter-Alu-Boot_thumbnail_231019_7_800_1413368523

Lite vyer från stugan 🙂
frank stuga

Ännu är det trögt på rapporteringen, men några nafs och lunch är vad de hunnit med ännu. Jag återkommer med rapporter där ifrån så fort det kommer några.
Nu väntar vi med spänning på rapporter från eftermiddagsfisket !

Skitfiske !!

Resultatet och annat skoj från gäddträffen !

Hej hopp vad tiden går, helt otroligt att det nästan är 1 vecka sedan Stekarns Stölpe var. En fantastiskt rolig dag på sjön med lika fantastiskt underbara likasinnade gäddfiskare.

Jag skall börja med att skriva ut resultat listan, sen skall jag försöka skriva lite om dagen.
2st priser hade vi, längsta gäddan och den sammanlagda längden av de 5 längsta per båt.

Längsta fiske var 104cm och fångades av Petter Garvars (Team Peanuts)
1. Team Peanuts (Uddevalla)
464cm – 11 fiskar

2. Team Helan & Halvan (Göteborg)
301cm – 4 fiskar

3. Team Gurka (Uddevalla)
296cm – 4 fiskar

4. Dreamteam Öresjö (Trollhättan)
255cm – 3 fiskar

5. Team BallerinaPikers (Trollhättan/Helsingborg)
231cm – 3 fiskar

6. Team 72 (Borås/London)
196cm – 2 fiskar

7. Team Le Chéf (Trollhättan/Vänersborg)
136cm – 2 fiskar

Det började med en idé och avslutades med något riktigt skoj som kommer att göras om !
Vi rullande in på rampen runt 06:00 och 1 båt var redan på plats. Team Helan & Halvan var uppe i ottan 🙂 Båtar rullade in och packades fulla med prylar. I lemmeltåg drog vi ut mot vår ”hemliga ö”. 2 båtar anslöt från annat håll och vi samlades upp för ett ”kaptensmöte” där alla skulle medverka.
Lite kort om området, kartor och måttbrädor delades ut.
Alla var riktigt sugna på att ge sig ut så vi var inte långvariga på ön. Det började med en gång, vi hann inte ut innan första fisken var rapporterad och direkt efter kom nästa osv…. Fram tills lunch var det riktigt bra fiske för många, alla hade fått fisk om än bara 1 🙂 Lunchen intogs på ön igen och lagades live i en murricka. Det verkade vara uppskattat då vi hade köpt lite extra mat och det var inte kvar en smula när vi var klara 🙂
Eftermiddagen började med en utmaning, vinden hade gått emot allt vad meterologerna sagt och drog i gång i nordanvind. Lite skumpigt var det en stund men sen mojnade det ganska bra och det blev en riktigt go eftermiddag. Rapporteringen i tävlingsmomentet rapporterades ”live” alltså direkt när fisk fångades i en gemensam WhatsApp grupp, så alla visste när de andra fick fisk. Efter lunch gick det över till individuella grupper per båt och allt blev lite mer spännande. 18:00 var det avslut och 18:15 var det samling på ön för prisutdelning och lite snack…

Vi gratulerar Team Peanuts representerade av Henke Martinsson & Petter Garvars till ett riktigt bra fiske och som vinnare av Stekarns Stölpe 2015 !

Skitfiske där ute…..

/Team PILF

 

Sist men INTE uträknade – Team 72

Här kommer det internationella teamet, London/Borås/Göteborg. Den blandningen kan inte bli mer än fullkomligt livsfarliga….
Läs och njut, för snart är det dags för DEN STORA DAGEN !!!!

1.
Det är om jag inte missat det hela väldigt spridda skurar på er geografiskt, är det även spridda skurar när det gäller fiskesuget? Hur är suget efter gäddfisket egentligen?
Suget är obeskrivligt stort skulle tro att vi lider mer än en heroinister som tänder av…

2.
Ni är alla riktiga friluvsmänniskor och fiskenördar. Hur har ni hamnat i detta intresse eller livsengagemang ?
Jag och Henrik fiskade ihop redan på lågstadiet men efter 1988 hördes vi inte mycket fram till 2011 eller 12 tror jag då vi kom på att vi åter igen tagit upp fisket. Med mer pengar på fickan o inga föräldrar som hindrade kunde man gå all in. Träffade Mattias genom en betesbyggare och vi trivs bra att fiska ihop, de få dagar vi gör det. Vi är mer av ett dreamteam/allstarteam än några som fiskar varje helg.

3.
Berätta hur ni i Team 72 planerar en fiskedag gemensamt, vad börjar ni med o.s.v…….
Vi kollar väderrapporter o sjökort. Bestämmer strategier o planer för dagen. Mat är viktigt, sedan fiskar vi o munhuggs resten av dagen.

4.
Vilket bete kommer i framtiden ge er ert nya PB och varför ?
Svårt men något gummibete eller ett hybridbete tror vi.

5.
Vår magkänsla säger att ni kommer vara TOTALT livfarliga i tävlingsmomentet på träffen. Är det så (motivering krävs) ?
Ja det stämmer. Vi är vinnarskalle drabbade av svår tävlingsdjävul. Sällsynt dåliga förlorare men ännu sämre vinnare. Vi besitter olika superhjälteegenskaper i laget vilket gör att vi fiskar bra trots att vi inte vet vart eller hur ännu.

Pär Hyss (London)
pär hyss

Mattias Rörvall (Göteborg)
mattias rörvall

Henrik Snygg (Borås)
henrik snygg

Superrutinerade newbisarna – Team Helan & Halvan

Då börjar vi närma oss, den 11:e är nära nu. Bara en långhelg som skall avklaras och där med lite fiske kanske ? 🙂
Team Helan & Halvan kommer här, när det gäller tävlingen så är dessa herrar livsfarliga TRO MIG !!

1.
Team Helan & Halvan, vad är det för namn ? kan vi få en förklaring tack 🙂
Vårt team heter helan & halvan och skapades nyligen men Daniel har alltid tyckt att jag är en tjockis och jag har kallat honom liten och klen 🙂

2.
Ni är ett Göteborgs gäng som kommer, hur i hela friden hamnade ni med i Stekarns Stölpe ? Utveckla gärna svaret lite 🙂
Jag blev inbjuden till stekarns stölpe om jag inte minns fel 😉

3.
Ni är 2 fesketokar som har lite prylar om jag gissar rätt. Ge oss era favorit drag i dessa kategorier och varför just dessa är favvisar :
Trolling, Spinn, Jerk
Trollar väldigt sällan men när jag gör det så blir det oftast westins jätte, flytande blå, den går på bra djup och har fin gång. Spinn har jag som favorit, blue fox buzzer, det är grymt effektivt och ruskigt kul när gäddorna bryter ytan i en stor kaskad och adrenalinet pumpar när man ser plogen följer och sen klipper till. Jerkbetet som är min favo är buster jerk shallow skitmörten, den fångar mycket fisk och har fint häng i vattnet vid paus, och det är då dom klipper till.

4.
Om ni fick välja fritt en plats i världen att åka och fiska på, vart åker ni då och vad kommer ni fånga där ?
Plats i världen ??? Jag vet inte var men arten finns lite överallt och det är att ta stor tonfisk på fluga.

5.
Om ni fick välja på pannbensfiske och chansen på EN stor fisk, men bara chansen… eller en huggsexa ut över det vanliga och toppfiskar kring 5-7kg. Vad hade ni valt då och varför ?
Jag hade valt att få chansen att få en riktigt stor tonfisk, tänk en rusning på 200 m i ett svep och en gubbe står bredvid med en hink vatten och kyler ner både dig och rullen.

Morgan Lindblom
morgan lindblom