Häftigaste gäddfisket hittills !

Så var det gjort, den dagen kom den också ! Man trodde inte det var sant, det tog några dagar att förstå och reflektera… Vi drog ut, Patric ”Paprica Lures” och jag, vi hade planen klar. Vi hade inte planerat något större utan båda visste vart vi ville och så skulle det bli. När vi var på i vattnet bestämde vi oss att ta en genväg för att slippa vågor, på genvägen skulle vi ”bonna” trolla oss igenom med varsitt spö. Det skulle max bli 10-15 min sen var det transport som gällde. Sagt och gjort… 2 min vi snackar 2 min så börjar Paprica sin vinst sång i form av ”hhahahahahah moohahahaha mohhahahaha” sen drillar han fisk, och väl i håven så går det obligatoriska meddelandet ut på Team PILFS digitala kanal (Stort i håven). Efter lite trix så konstaterar vi att vi landat en 9.9kg´s fisk. Förmodligen 10 blankt för i gunget var det mer över 10 än under men men…. Kommer vi klara av att lämna stället ? Skall vi hålla vår plan ? Frågorna haglade i skallarna… VI DROG 🙂
Väl på plats så skickade vi i våra grejer, paravaner, mera spön… vi snackar 2 min IGEN ! min ena paravan slår en frivolt och tjutet i rullen är som ljuv musik. Drillar upp en 5.8kg´s tjockis, riktigt pigg. Vi dundrar vidare och efter lite normalt kaos när vi 2 är ute så nyper det på en firre igen på Paprica prylar längst ut, ”Line Thru” skaver genom luften med ett flin. Tummarna hålls, hoppas på firre över 5kg (en PILF) och så blir fallet. 5.1kg och vi har gjort det !! PILF TRICK, 3 fiskar på rad över 5 kg 🙂
Med detta i bagaget siktade vi vidare mot lite mer vindpinat läge, men allt enligt planen som lagts tidigare. Efter lite försök till frukost för jag åter höra vinnar sången ! ”hhahahahahah moohhahahaha mohhahahaha”…….. där stod han å drillade igen, allt medans de andra spöna ett efter ett fastnade i botten. Till slut hade vi 3 spön i botten, båten stod som ankrad (hahahah). Frågar Paprica, håvläge ? Med ett halvdant svar, kanske…. när jag vänder mig för att syna grejerna blir jag helt tokig. Det är ju en KROKODIL som kommer in, jag kastar mig efter håven och strax är den landad. Allt slutar med att vi är på en kobbe och väger firren till hela 10.5 kg. Något tidigare under kaoset precis när firren klivit på säger Paprica, vad har du precis tagit av och bytt ut på ditt spö ?? Jag hade kört med en PB Crusher som Paprica gör och satt på något annat… DÅ förstår jag vad han menar, på en exakt likadan har han alltså fångat sin firre som slutade på 10.5kg. STORT GRATTIS Paprica 🙂 Dagen är inte slut där, dock kommer inga mera monster upp, en 6.1kg´s är det som avslutar dagen.
Summerar vi denna GALNA dag så är vi alltså på 10.5 / 9.9 (förmodligen 10+) / 6.1 / 5.8 / 5.1 kg på samma dag…. vilket fiske ! 3 st till synade båten men låg mellan 1.5-3kg. Man kan säga att vi hade vårt livs fiske (hittills)
Man får inte glömma att Paprica nu är uppe i 4 fiskar över 10kg i år, å året är inte slut 😉

Film kommer på detta och lite annat, håll ut !

Team PILF

IMG_20151028_092352 IMG_20151028_125410

Version 2 – höstresan 2015 (newbiesarna)

Nytt vatten nya möjligheter, just i detta vatten kändes det nästan som om man hade för mycket möjligheter. När jag och Patric kollar på ett sjökort, så känns det nästan som vi har samma visioner. Vi fiskar helst mellan 0,5 meter till 15 meters djup. Ett ganska brett spektra, men vi gillar att vara flexibla. Just i detta vatten fanns enligt mig allt, en perfekt terräng för gäddan att jaga och äta sig riktig tjock och go. Det fanns 100 tals grynnor och helt sjuka områden med sjögräs och vass. Var skulle vi börja? På östra sidan blåste det och vågade rejält, på ett sätt som hade haft negativ effekt på vårt fiske. Därför chansade vi lite och valde inte ”pålandsvind” denna gången. En chansning som visade resultat redan efter 10 minuters fiske, efter lite krånglade låg paravanerna i och fisket kunde starta. Patric hade knutit på sin egentillverkade dräpare på ett av spöna. (ett helt sjukt allsidigt och bra bete förövrigt, perfekt storlek enligt mig och en fin rullande gång). När vi hade trollat oss förbi en grynna så kollade jag till patrics ena spö, som då hade formen av ett ”U” ner i vattnet. ”Patric du har fisk eller bottennapp kanske.. sa ja till honom” Han lyfte spöt och kände direkt att de va fisk. Drillningen gav en bra fight och snart var den håvad, en fin gädda med ett rejält kohuvud som kunde vägas in på 9,1 kilogram. Vilken start!! Kunde inte börjat bättre! Problemet som blir med en sådan här bra start är att man vill ju testa andra områden och andra beten när det finns så sjukt mycket ”heta ställen”.

”-Så vi bytte drag och åkte därifrån…..” Sjögräs i hjärnan kanske?

 

Vi tuffade på, trollade en del, spinnfiskade en del. Det funkade sådär, fisket dog mer och mer och våran drömstart verkade som ett minne blått, innan solen gått ner hade vi i alla fall lurat upp 2 st skapliga gäddor till.

 

Dag 2. Denna dagen bestämde vi oss för att röra oss längre söder ut, strukturen på vattnet såg ungefär likadant ut och vi tänkte att gäddan borde finnas typ överallt här. Men vi missade lite här, dom grova gäddorna hade tydligen bestämt sig för att uppehålla sig runt omkring den grynnan 9an kom upp vid igår. Så när klockan slog 09 plingade det till i telefonen ”STOR FISK I HÅVEN!!”. Det var MBs 13 kilos…. Höstlegenden hade slagit till igen! Sjukt grymt :D. Hur blev det nu för oss då? Vi bestämde oss för att köra på söder ut och de gjorde vi hela dagen och huggen var många mellan grynnorna, Största för dagen blev en 6,7 kilos fisk som fullkomligt slet ut spöt ur spöhållaren. Fler stora fiskar rapporterades från MBs och Gs båt och det började nästan bli självklart var vi skulle lägga vår dyrbara fisketid sista dagen.

 

Dag 3. Vilken taktik skulle vi välja idag? En tanke om östsidan hade slagit oss.. Men då skulle vi får börja helt om, för där hade vi inte fiskat förut. Vi bestämde oss för att ta västsidan igen och starta dagen runt grynnan med grovfisk, dagen började bra och huggen duggade tätt fram till 10.00. Tävlingstopp hade vi bestämt vid 15.00, så idag var vi tvungna att vara effektiva. Båten styrdes efter kl 11.00 ner emot söder sidan igen, denna dagen var det inte alls lika bra fart på gäddorna och nu gick klockan bara snabbare och snabbare. Klockan hade blivit 13.00 när jag föreslog att vi skulle styra vår båt ner mot den populärare plussar grynnan igen. När vi anlände mumlade jag till Patric ”kom igen nu, så avlutar vi den här tävlingen som vi började.” Efter knappa 20 minuters trolling kastade jag en blick på Patrics spö, något hade tagit hans bete, men rörelserna i spötoppen påminde mig nästan om en snipa som klivit på och sedan inte hade kraften att göra motstånd. FEL FEL FEL.  När Patric lyfte spöt gjorde gäddan en rusning ner på botten som fick Patric att tappa byxorna, trotts hängslen och livrem. När byxorna var på igen, började han drilla och fisken ville inte visa sig. Den gick efter botten tills vi fick in den till motorn, då kom den upp. En GROV gädda som lätt var över 115 cm lång. Håvningen gick i hamn och vi kunde väga in gäddan till 10.1 KG. Vilket avslut på resan!! Sjukt roligt J Dock räckte det inte till en vinst, men vi var väldigt nöjda ändå.

Vilket galet höstfiske, 13kg på topp !

Så var trippen slut, men vilken tripp. Höstresan 2015 kommer gå till historien som något LÅÅÅÅNNNGGTTTTT utöver det vanliga !
Vi kommer presentera 3 versioner av Team PILF´s höstresa 2015. Tanken är att ni skall få en version från varje båt, vi är ju 3 båtar med 2 personer i varje. Planeringen, tankar, metoder och mycket mer skiljer sig men ändå inte 🙂

Först ut är vinnarbåten i år (igen). 5:e året i rad….
Team MB & G
MB blev som vanligt (vilket man måste kalla det nu) för svår för oss andra. Som båtkamrat är jag glad/stolt att få vara en del av det, hans otroliga sinne för att trycka fast de stora på ”rätt” wobbler vid rätt tidpunkt. Hans sinne är nästan utomjordiskt, för bara i år pratar vi 4 över 10+ och då är 2st av dem på 12.6kg och den andra på 13.02kg. Det finns personer som fiskat lika länge men aldrig sett en 10+ ens, och än mindre fångat en. MB är en piker av rang….. Tack för uppvisningen i år igen !

Jag skrev innan resan :
”MB den mesta mästaren, skall han ta hem det igen ? Mannen med fler fisketimmar än jag sover per år…. (är småbarns pappa). 5:e höstresan blir det i så fall, ruskigt vass och tar fram det lilla extra ganska prick när det behövs.”

Ja vad hände !!?? Han tog fram det prick när det behövdes… helt galet vilket fin firre vi pratar ! 13.02kg och hela 125cm.

Nog om vinnaren, nu skall jag försöka återge en blick på resan.
Torsdag lunch närmade sig, pulsen steg, vi är snart på väg…. packningen flög in i båt/bil. Avfärd mot mötesplatsen…
IMG_20151015_112934

På plats stod ”avlöningen” (vi kommer till förklaringen senare), de stod och stampade i gruset. De ville iväg ! Efter några minuters taktiksnack drog vi vidare mot mat, för sen ta oss sista biten till rampen. Taktik smides i vår bil, vädersiterna scannades och kartan kontrollerades IGEN. Maten slank ner tämligen fort, ingen sölade bort någon tid kändes det som. Där på plats bestämdes att tävlingsstart tidigarelades till torsdag eftermiddag, med tur kanske vi skulle få 2 timmars fiske till. Sagt och gjort, vi var på plats. Ner med båtar och utrustning, resten av packningen tar vi när det mörknar. 2 av båtarna drog den 3:e stannade och slipade taktik i stugan. Vi kom ut, bestämde oss för spinning kvällen ut. Efter 10 kast med ny wobbler (Hybrida K3) small det, MB skriker ”FISK” och första för resan var landad, en 2,5kg´s. Sen var det mer en kamp mot ljuset….
Kvällen kom och vi lagade mat, snackade skit, massa fiske och hade galet roligt som vi alltid har. Efter maten tog vi tag i Bait Bash 2015 som skulle avgöras där och då. Många riktigt roliga kreationer visades upp, junioren (Johan Fransson) tog hem första platsen efter en galen kreation. Tanken var 2 beten i ett och med sin tanke överlistade han juryn snyggt.
IMG-20151019-WA0001

Natten gick av bara farten, klockan ringde direkt kändes det som. Fredag och ”första” dagen skulle börja !
Packade båten och fick iväg ihop med de andra båtarna. 2 åkte åt samma håll där viden fanns, den andra körde mot lugnare vatten (smart). Det vi mötte där kallar jag dyningar. Efter 15 minuter av ren och skär kamp mot att inte ramla i vattnet och paravaner som löst ut av vågorna så skall jag ”bara” veva in prylarna för att återsätta dem med paravan… men det är ju tyngre än bara paravan !? ahhh det har huggt, en Line Thru 30cm har levererat min första fisk på hela 2.4 kg. Sen kort där efter börjar det…. sjösjukan slår till och jag blir sittandes med ett krampaktigt tag kring ratt kulan och tittar i horisonten förmodligen ärtgrön i trynet. Vi vänder och försöker hitta lä efter en stund men vägen dit var längre än kust till kust borta i staterna kändes det som….
Väl i lä så börjar jag kunna få i mig lite mat och fiska igen, fy F.. för att må illa !! Där i mellan har båten med som tog det smarta beslutet lurat upp en 9+ fisk. Vi var på väg…
Lunchen var välbehövlig känsla för mig med fast mark under fötterna, skönt ! Som vanligt så händer det grejer, ena båten hade ”glömt” sin mat hemma i stugan och fick äta av oss andra som hade godare mat att bjuda på….
Efter lunch rullar vi allihop på i lä, och det var skönt för gungtarmen 🙂
Jag pillar upp en 4kg´s MB kontrar med en 7kg´s. Strax innan vi skall dra inåt fastnar jag i botten, står och försöker veva in mitt andra spö när jag känner en knyck, MB jag har fisk, kan du ta mitt spö som sitter i botten. Sen börjar en märklig kamp, fiske simmar mot mig länge och jag säger vid upprepade tillfällen, den är inte så stor ! Sen bestämmer den sig för att sluta simma och ställa sig på botten, där tog det tvärstopp, jag kan inte rubba den. Långsamt i takt med att båten rör sig rullar linan ut. MB säger till mig att pumpa in den, min kontring : Det går inte kolla här ! jag visar honom rullen där det långsamt tuffar ut lina…. Helt plötsligt för den för sig att komma upp och visa sig, 10-15 meter bakom båten sen tar den sats och hoppar !! Sen var den borta !! Vakuumet som uppstår är något magiskt över…… vi glömmer resten ! De andra tar någon ströfisk under eftermiddagen, sen bär det av mot stugorna för oss alla.
Kvällen avnjuts med middag och MASSA gött tugg igen. Kvällen blir kort och vindpinade pikers kryper ner.
Dag 2 börjar med att MB sjunger ”Here we cume and we dont care mucho” för en fågelskådare !!! Förmodligen vettskrämd för all framtid….. hahahaha
Ut på vattnet och mot läsida, inget mer gung tack… Vi skulle inte bli besvikna, det är idag det händer… Hyfsat tidigt lossar en paravan för MB, inget monsterhugg men KRAFTIGT spöböj direkt. Sen är det kamp och iver om vart annat, strax efter 09:00 är den landad ! 13.02kg & 125cm
IMG_20151017_091944
Galet fin fisk, och sjukt stor. Vilken täckning !
Dagen rullar på och newbisarna (de som hade varit smarta dagen innan), de öser verkligen upp fisk under förmiddagen inkl en PILF på 6.7kg. Lunchen avnjuts på samma ställe som dagen innan och ALLA äter idag hamburgare, denna dagen fick ”glömma maten båten” snika in sig på grillarna för det fanns ju naturligtvis ingen sådan i deras båt !!!!
På eftermiddagen är MB igång igen, en 7,5 kgs synar håven.
IMG_20151017_143225
Sen var det bara en massa tugg över digitala media och några ströfiskar…
Kvällen spenderades på restaurang, trevligt men trötta var vi alla, kanske lite extra trött var just jag…. 🙂

Tredje dagen var igång….
Vi snurrade på igen, lite smått kommer upp av alla båtar. MB du har fisk skriker jag, bra hugg ! drillar och skall håva när det trasslar sig och fisken hamnar aldrig i håven. Surt sa räven, minst 7+ fisk minst…. vi fiskar vidare och någon 4 fångas av ”avlöningen” innan det rycker till ordentligt i min paravan, den slår en frivolt !! på väg mot spöt håller jag på att tackla MB över relingen, mothugg och det gungar tungt…… vi rensar spön ur vattnet och stannar båten, det blåser i stort sett inget. Drillen ger mig gåshud, linan går rakt ner… inget vill komma upp, den rusar, jag kan knappt veva in den! INGET kommer upp, MB står och filmar och kikar efter skuggorna, det känns sjukt… hela jag skakar faktiskt efter en stund. Nu skall den upp, jag sätter press ordentligt och till slut kommer något upp, den är stor ! inte så stor som jag trodde…. men den är fet. Helt galet stark och pigg. vikten blir 7.18kg !
DSC_0359

Det var min värsta fajt någonsin, vilket monster till att vara stark ! Exakt samma utrustning hade jag på min 15+ som inte alls var av samma kaliber när det gäller drill. DET ÄR FISKE ! 🙂
Någon timme senare ser jag i kikaren att en av båtarna har fisk i håven (vilket betyder stor fisk, annars handlandas dem). Paprika dundrar in 10.1 kg på nästan samma plats som sin några dagar tidigare 9.1 kg´s. Oj oj resan börjar ta form, statistiken är ju vid detta laget grym.

Facit blir då :
13 / 10.1 / 9.1 / 4st 7+ och 2 tappade lätt över 7+ och 6.7 kg´s. Många fiskar runt 5kg och även ett gäng runt 2-3kg.

Resan kommer gå till historien som tidigare sagt med dunder å brak !
Mera versioner av resan kommer snart på bloggen 😉

P.S
Det var ju det där med ”avlöningen” !!
Det slank ur en mun som ett citat som kommer stanna förmodligen 🙂
Efter en rapporterad stor fisk så kikades det i kikaren och där kom de, bröderna i sin båt som en ”avlöning” mot fångstplatsen, hahahahah… smeknamn DONE !

Team PILF !!

Gone Pikeing – Paprika Lures version !

Så här timmarna före en av årets höjdpunkter så är vänskapen i Team PILF satt på prov. Det tjatas och gnabbas på vår WhatsUp chatt hela tiden.
Vem ska ta hem segern i år på vår höst resa.
Denna resa går till Sveriges största sjö och dess gröna skönheter, vi hoppas på att några fina PB:n kommer att slås och en strid om äran in på målsnöret som faller på söndag klockan 15:00.
Att dom som har varit med under några år (och har några inteckningar i vårat otroligt snygga vandrings pris) tror sig kunna få bära äran under vinter halvåret och kunna titulera sig mästare, det finns det några mycket sugna pikers i en båt som vill sätta käppar i hjulen för.
Det är dags för ett nytt namn på plattan nu.
Frasse, har legat på träningsläger och tränat tålamod och pannbens fiske hela sommaren i en av traktens mest givande sjöar för just detta ändamål och kommer laddad upptilltänderna inför denna uppgift att få sitt namn på en liten mässingbit att sätt på plattan.
Claes, har lika framgångsrikt trollat sönder denna sjö och kommer att var livsfarlig på djupkanterna. Denna mannen är våran joker i jakt på trofén.
Frank, har mest jagat gäddhäng i barerna i Trollhättan med omnejd den senaste tiden och tror att han kan leva på gamla meriter, synd för han har några giftiga nymålade saker i sin beteshink som inte går av för hackor.
Magnus, har fått lite mer rutin med sin nya super gäddfiske båt och alla tekniska prylar som finns på den och kommer förmodligen att vara den som är största hotet om en ny inteckning. Men även han kommer att få slita sitt hår för att hänga med segraren i årets upplaga.
Andreas, har lättat på lädret igen och har nog knappast fått bort prislappar från alla nya grejorna som han tror ska hjälpa honom till segern. Ja den gubben och alla hans kontakter om tips o trix hur man tar ett nytt monster skulle ruinera en vanlig arbetare på nolltid.
Patric, har smitt planer i sin verkstad och fått ihop lite nya färg kombinationer och nya lösningar som han tror ska kunna locka något extra stort att sluka hans beten. Med senaste segern i färskt minna av Love Boat Challange, så tror han att han kommer att sopa banan med resten av Teamet.

Men trots alla hårda ord, så kommer det som vanligt att bli ett otroligt roligt fiske äventyr som det brukar bli med dessa gubbar. Ja och om det blir något nytt namn på vår trofé’ det återstår att se. Fortsättning följer…..

Skit fiske på er alla.

Gone pikeing !!

Fick iväg, å det snabbt 🙂
Sjukt sugna, 6 personer som knappt vet in eller ut…. det packas som ALDRIG förr !
Kan vi slå vårresan ? Hur svart kan det va…. en riktigt trött Vättern med 3 fiskar på 3 hela dagar. De fanns där, vi såg dem, de högg inte, vi knäckte inte koden, vi var vid rätt plats vid fel tillfälle.

Nu nya tag, ny sjö, nya förväntningar. Efter en sommar som vi aldrig kunnat förutspå, helt galen. Stora fiskar på löpande band och grymma fighter… det är ju inte lätt att hålla nere visionerna. Inte mindre efter vad vi hört om vattnet, vi ska snart FISKA 🙂
Normalt sett åker vi 3 båtar, planerar ihjäl oss (vilket är sjukt roligt), skruvar upp varandra och köper hemliga prylar som vi stoltserar med kvällen innan. Under 3 dagar tävlar vi om vem som tar största fisken och har sjukt roligt tillsammans. Nu har vi hottat till det ORDENTLIGT !
Normala tävlingen är som vanligt huvudfokus, vi har dock 2 moment till. Först ut är vår egen Bait Bash 2015 (lånat från Sun City), där skapelsen premieras efter att en 1 mans jury avgjort vem som vunnit, tillägg är att vi vinner pris även för den som gissar närmast vikten på sin störta fisk på betet vi byggt under helgen fiske (Vilket betyder att vi måste tro på betet vi bygger/skapar). PLUS vi har även lagt en peng på den person vi tror vinner resan (får inte vara på oss själva) där vinnaren också då tar hem potten.

MB den mesta mästaren, skall han ta hem det igen ? Mannen med fler fisketimmar än jag sover per år…. (är småbarns pappa). 5:e höstresan blir det i så fall, ruskigt vass och tar fram det lilla extra ganska prick när det behövs.

Frank som kommer med priset från senaste resan, den eviga tvåan… brukar bli omsprungen de sista timmarna men som ni hör HAN är ALLTID med i fighten. Undrar om nerverna håller denna gången…?

Paprika mannen med näst mest fisketid i VÄRLDEN strax efter MB 🙂 Betesbyggare, vinner inte han Bait Bash 2015 så………………………………
I år har det kokat om hans spön, firre på firre synar båten och håller den formen i sig så kan vi andra stanna i stugan PUNKT SLUT.

Småbarnspappan, mer sugen än Mr Hefner him self på gäddfiske. På ren eufori kommer jag jaga alla STENHÅRT !

Claes the Love Boat Challange man.. Känns som en av de hetaste till hösten resa! Kommer han att få ut det på ”planen” eller……… skall man gå på hans idrottskarriär tillika förmåga att vara bäst när det gäller så ligger vi andra dåligt till.

BBaalllttteerriinnnnaaaa ”den eviga junioren”, som sliter på ute på vattnen. När skall det smälla? är det nu? Karmakontot är förmodligen så överfullt att det ger negativitet…. sjukt mycket timmar. Sjukt vassa ideér och teorier, förmågan att läsa vattnen är grym. Lossnar det så kommer det lossna ordentligt och lite där till…..

Nu skall vi suga lite på karamellen, vi drar snart !!