Krönika från Norra Vättern

Årets vårresa gick till norra Vättern närmare bestämt vattnen utanför Olshammar som enligt ryktet bland gäddfiskare skall kunna levererar feta madamer under vårfisket.

Resan till vättern bestämdes tidigt då vättern för det mesta varit med i diskussionen om lämpligt resmål och nu så skulle det bli av och efter ett tips så bokades storstugan hos MJ Fiske och det var något vi inte behövde ångra.

Stugan hade allt man kunde önska förutom att läget nere vid bryggorna var toppen så var själva stugan kanon med åtta bäddar med bra sängar och Magnus som vi hyrde utav var lättsam och trevlig att ha att göra med.

Inför denna resa så hade tjötet innan varit ganska ljummet men det tog fart dagarna innan när vi hade haft vårt sista planeringsmöte och inte blev det mindre av att det gick rykten om en 18 kilos gädda tagits i vattnen där våra båtar låg vilket vi senare fick konfirmerat på Fish-ecos sida på FB.

Vi var inte ensamma på fiske campen utan det fanns fler pikers som hade samma plan som vi och gäddor hade det fångats men inte många men de man lyckats få upp hade varit i storleken 9 till 11kg vilket trots allt lät förhoppningsfullt.

Det var fem stycken spända gäddfiskare som gick och lade sig den torsdagskvällen efter att ha fixat med allt praktiskt med båtar, fiskekort och tjötat lite med Magnus en utav ägarna till campen.

Det var tre båtar som lämnade bryggorna samtidigt från bryggorna vid Aspa bruk strax efter sju på fredagsmorgonen med kurs ut mot det stora vattnet och de stora gäddorna men efter ett par timmar så besannades Patriks som vi andra tyckte negativa föraning om fisket det var inte bara trögt det skulle visa sig vara jä%¤#gt trögt…

Efter en trevlig lunch med lite gött tjöt och lite go mat i magen så klev vi ner i våra fiskemaskiner och åkte ut till de ställen som vi trodde skulle ge oss vinnarfisken.

Första fiskedagens största och enda fisk var en gädda på 3.7 kg som jag fick på en Asskicker i favoritfärgen firetiger och det här skulle länge alltför länge vara resan största gädda.

Jag och brorsan vi gjorde som de andra och testade precis allt, trolling, trolling och när det inte fungerade så körde vi trolling och vårt varierade fiske skulle på lördagen ge resultat i en tjock madam på 7.6kg som högg på en Alien eel skrikigt ambulance färgad.

Detta trodde jag själv skulle kunna vara en vinnarfisk om inte annat så var det en anständig PILF så den inteckningen skulle inte göra bort sig bland dom andra men ropa hej det kunde jag inte göra vis av historiken att jag är den ständiga tvåan och det har jag lyckats med två gånger med gäddor på över 8kg tom och känslan jag har när jag skriver detta är att jag blivit två på ALLA resor (och jag är inte bitter ;).

Lördag dagkväll och bara en gädda har fångats under dagen så skulle vi ändå in och göra Askersund och det var snart gjort då pizzeriorna stod på rad för att stänga igen precis framför näsan på oss redan klockan nio på kvällen! Vi hittade en som hade öppet till klockan tio så på en halvtimme så fick vi beställt pizza och något att dricka och kolla in det sista på fotbollsmatchen mellan Real Madrid och Malaga och så självklart prata om det minsta sagt dåliga fisket…

Som ni redan förstått så har antalet spöböj pga av gädda inte rosat resan och på söndagen resans sista dag så var det nog inte många som trodde att det skulle bli annorlunda än de föregående dagarna.

Jag själv så trodde allt innan att fisket skulle vara trögt men hade ändå räknat med två gäddor per fiskare och dag…

Sista dagen och vi visste redan då att båt Paprika och Fransson skulle avvika redan vid lunch och det skulle bara vara båt Norrman och MBs av CWC teamet pimpade Marcraft kvar på vättern och göra upp om The Precious.

Vi hade bestämt oss för att åka norrut både för att vi fått en gädda där och aktiviteten på lodet har varit högre vid de norra delarna av Duvfjärden så strategin var klar där det finns betesfisk där finns det gädda trodde vi.

Båt Paprika och Fransson stannade kvar i de södra delarna av vårt fiskekortsområde som täckte in båda dom fiskevårdsområden som det gick att lösa fiskekort på och om det var detta som gjorde att de fick lämna tävlingen utan att ha fått en enda gädda det tror inte jag då det bara var MB som fångade något denna sista dag.

MB åkte med oss till de norra delarna av Duvfjärden men tog snart sikte på de t fria vattnet ute på stor Vättern då snacket bland gäddfiskarna på Campen gjorde gällande att där finns det gädda och den hugger men den är utlekt men vad gör det sa vi och tog följe.

Det dröjde inte länge förrän MB hörde av sig och sa att han hade en tjockis i håven som bara väntade på att vägas. Jag såg nu mina möjligheter att ta en inteckning i vårt vandringspris försvinna då historien brukar upprepas och jag brukar sluta som den ständiga tvåan ofta efter just MB som man aldrig kan räkna bort.

Vi låg och trollade inte långt ifrån MB och hans nya fiskemaskin som vi gled upp jämsides med precis när gäddan lyftes upp ur håven och mycket riktigt den så farligt fet ut.

När gäddan vägts och vikten på vågsäcken dragits bort så kunde vi alla konstatera att min gädda fortfarande var i ledning då vikten på MBs gris stannade på 7kg jämnt.

Jag måste självklart vara nöjd med resan då jag tog min andra inteckning i vandringspriset och det är delvis syftet med resan att kora en vinnare. Tyvärr för egen del så verkar som om resor med dåligt fiske är min enda chans att vinna då den enda resan som vi fångat mindre fisk än denna var resan till Ränken där vi fick endast en gädda som jag fångade på en trollad död sill i en sjö som verkligen led av det komafisket som kan bli konsekvensen av en gäddlek.

Bortsett det riktigt dåliga fisket så var allt annat riktigt bra och vattnen utanför Aspa bruk var fantastiskt fina och arrangemangen med stugor och bryggor det bästa som vi varit med om hittills.

Jag kan mycket väl tänka mig att återvända hit och fisket kan omöjligt bli sämre än det vara denna gång så varför inte ge Norra Vättern en chans att revanschera sig.

Detta är vår andra resa på raken som inte har varit speciellt lyckad och den får vi låta sjunka in en vecka eller två men sen så är det dags att börja snacka Höstresan 2015 😉

 

Frank Norrman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *